Za oknem jesień, a to znaczy, że najwyższy czas zrewidować menu i włączyć do niego więcej rozgrzewających i odżywczych potraw. Te proste danie obiadowe dodadzą Ci sił, poprawią nastrój i rozgrzeją w deszczowy dzień!
Pyszna, sycąca zupa z nutką czosnku i rozgrzewającego imbiru. Dodatek kurkumy zapewnia zupie ciepły odcień żółci i korzenny aromat.
Wyświetl ten post na Instagramie
Soczewicę dobrze przepłucz. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, imbir i cebulę. Podsmażaj przez 3–5 minut, aż składniki się zeszklą. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, kurkumę, posiekane pomidory, soczewicę, sól, pieprz i liść laurowy. Zalej całość bulionem i zamieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź zupę do wrzenia. Gdy już zakipi, zmniejsz ogień i gotuj przez 25–30 minut pod przykrywką. Przestudzoną zupę zblenduj, dodaj do niej śmietanę i ocet jabłkowy. Gotowe danie możesz posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem, sezamem i zieleniną. Smacznego!
Prosta, a przy tym wykwintna sałatka. Podsmażony filet z kurczaka doskonale współgra ze świeżymi warzywami i słodkawym sosem z jogurtu, sera pleśniowego i miodu.
Filet z kurczaka umyj, wysusz i pokrój na średnie kawałki. Natrzyj je solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i na maśle klarowanym smaż kawałki kurczaka, aż się zarumienią. Gdy będą gotowe, przełóż je na talerz i lekko ostudź. Przygotuj sos: w niedużej misce wymieszaj jogurt, pokruszony ser pleśniowy, sok z cytryny, miód i mleko. Posól i popieprz do smaku. Następnie umyj sałatę i porozrywaj ją dłońmi na mniejsze kawałki. Przełóż do salaterki, dodaj przepołowione pomidorki cherry i kolendrę. Na wierzchu połóż kawałki kurczaka. Całość polej sosem z jogurtu i podawaj do stołu. Smacznego!
Makaron z wędzonym tofu polany gęstym kremowym sosem da Ci zastrzyk energii na długie godziny.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ugotuj makaron. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę i podsmaż je na złocisty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i zioła prowansalskie. Całość smaż przez około 2 minuty. Dodaj mąkę i podsmażaj przez kolejną minutę. Następnie zalej zawartość patelni sosem pomidorowym i bulionem. Na tym etapie wrzuć paprykę i chili. Doprowadź całość do wrzenia, a gdy zakipi, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, przez 6–7 minut. Kiedy sos lekko zgęstnieje, dodaj makaron i śmietanę. Zamieszaj, całość posól i popieprz do smaku. Gotowy makaron posyp startym serem i ozdób liśćmi bazylii. Smacznego!
W smaku potrawa przypomina gołąbki, ale jest znacznie prostsza i szybsza w przygotowaniu. Na drugi dzień potrawka będzie jeszcze smaczniejsza i wyrazistsza w smaku.
Głęboką patelnię postaw na średnim ogniu i rozpuść łyżkę masła klarowanego. Podsmaż cebulę z marchewką do miękkości, zalej pastą z pomidorów, zamieszaj i dodaj kawałki dowolnego mięsa. Podsmażaj, nie przestając mieszać, przez około 10 minut. Posól. Następnie dorzuć na patelnię poszatkowaną kapustę i wlej pół szklanki wody. Całość duś pod przykryciem przez 10 minut. Wsyp przepłukany ryż, dodaj w razie konieczności jeszcze jedną trzecią szklanki gorącej wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez 15–20 minut do miękkości ryżu. Gotowe!
Zdj. główne: Element5 Digital/unsplash.com