Śmietana to popularny produkt fermentacji mlekowej, wykorzystywany jako dodatek do wielu potraw, takich jak zupy czy ziemniaki w mundurkach. Czasem jednak ze względów zdrowotnych lub smakowych chcesz zrezygnować ze śmietany. Co Ci wówczas pozostaje? Przeczytaj!
Być może akurat zabrakło Ci w lodówce śmietany, a nie masz ochoty wychodzić do sklepu. Zobacz, czy nie znajdziesz w swojej lodówce poniższych mlecznych zamienników.
Podczas gdy zwykły jogurt zawiera dość wysoki procent serwatki, jogurt grecki powstaje poprzez jej odsączenie, co daje produkt gęstszy i tłustszy. Jogurt grecki to cierpki wariant zwykłego jogurtu, w smaku przypominający śmietanę. W porównaniu z tą ostatnią zawiera mniej kalorii i tłuszczu, a także więcej białka.
Wyświetl ten post na Instagramie
Twaróg to świeży, nietrwały biały ser, który powstaje po odcedzeniu serwatki w wyniku podgrzewania ukwaszonego mleka. Jest miękki i ma delikatną kremową teksturę. Jedna filiżanka twarogu wymieszana z czterema łyżkami stołowymi mleka i dwiema łyżkami soku z cytryny może w pełni konkurować ze śmietaną. To jej doskonały zamiennik, a przy tym ma niższą zawartość tłuszczu i wyższą zawartość białka.
Kefir ma dużo rzadszą konsystencję niż śmietana, nie nadaje się na pewno do zaprawiania zup, ale jego kwaskowaty smak sprawia, że można go dodawać do wypieków. Warto też wspomnieć o prozdrowotnych właściwościach kefiru, który wykazuje przeciwalergiczne i przeciwzapalne działanie. Jest też doskonałym antyoksydantem i obniża poziom cholesterolu. Z pewnością nie można tego powiedzieć o śmietanie.
W przypadku nietolerancji laktozy lub alergii na mleko zwróć uwagę na poniższe roślinne zamienniki śmietany.
Mleczko kokosowe nie zawiera laktozy i jest wegańskie, przez co chętnie korzystają z niego osoby wykluczające nabiał ze swojej diety. Wymieszaj je z octem jabłkowym i solą morską, a otrzymasz roślinny zamiennik śmietany.
Choć może Cię to zaskoczyć, doskonałym roślinnym zamiennikiem śmietany są też nerkowce. Te maślane, słodkie orzechy o wysokiej zawartości tłuszczu są też dobrym źródłem białka. Jak jednak przyrządzić śmietanę na bazie tych orzechów? Wymieszaj namoczone nerkowce z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą morską, a uzyskasz nasyconą i cierpką wegańską śmietanę. Eksperymentuj z proporcjami, by uzyskać pożądany smak i konsystencję.
Na rynku dostępnych jest wiele zamienników śmietany na bazie soi, z których mogą korzystać osoby na diecie bezmlecznej. Ich właściwości są identyczne, co właściwości śmietany, dzięki czemu stanowią wygodny wariant dla osób rezygnujących z nabiału. Warto jednak wiedzieć, że śmietana sojowa ma w swoim składzie kilka składników niekoniecznie korzystnych dla zdrowia. Na szczęście możesz stworzyć własną śmietanę na bazie soi. Po prostu wymieszaj naturalne tofu z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą.
Jak widzisz, zamienniki śmietany można uzyskać na bazie wielu innych łatwo dostępnych produktów. Dodanie octu jabłkowego i soku z limonki czy cytryny do wyżej wymienionych produktów sprawi, że szybko znajdziesz jakieś rozwiązanie!
Zdj. główne: Tyler Nix/unsplash.com